ponedeljek, 17. oktober 2011

Afganistanski hrt

Afganistanski hrt, Afghan Hound, je mogočen, eleganten in ponosen pes plemenitega videza, prekrasen sprem­Ijevalec in razstavni pes. Poleg nespor­ne lepote ga odlikujejo tudi izredna gibčnost, telesna moč in hitrost.

Afganiskanski hrt

VIDEZ: Ima kvadratasto telo, globoke prsi in pritegnjen trebuh. Na dolgem in močnem vratu nosi dolgo, elegantno oblikovano glavo s spoteg­njenim gobcem in smrčkom, ubranim z barvo kožuha. Temno ali zlato rumene oči so skoraj trikotne. Dolge, nizko na­stavljene in h glavi priležne uhlje po­kriva dolga svilasta dlaka, Kožuh se­stavlja dolga in svilnata, le po hrbtu in čelu kratka in gosta dlaka; na uhljih in šapah ima dolge rese, na glavi pa značilen šop dolgih in svilastih dlak s prečo na sredini, podobnih lasem. Dovoljene so vse barve. Srednje dolg rep je nizko nasajen in na koncu zavit.

Afganiskanski hrt - odrasel

ZGODOVINA: Pasmo, ki jo včasih opisujejo tudi z imenom kabulski pes, ome­njajo že pet tisoč let stari egipčanski papirusi, njeno podobo najdemo v votlinah na severovzhodu Afganistana pa tudi na grški stenski preprogi iz 6. stoletja pr. n.š. Njegov rod izvira verjetno z Bližnjega vzhoda, v Afganistan pa je najbrž prišel s trgovci. Uporabljali so ga za lov na antilope, gazele, volkove in snežne leoparde.

Afganiskanski hrt - mladiči

ZNAČAJ: Afganistanski hrt je živahen, odločen, pameten in prijazen pes; zelo ga prizadene, če mu gospodar ne nakloni dovolj pozornosti. Kot večina hrtov je zelo samostojen; njegova vzgoja zahteva veliko truda, potrpljenja, ljubezni in doslednosti.

NEGA: Izredno bujno dlako moramo vsak dan negovati, sicer se sprime v de­bele vozle.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Navajen je življenja v stanovanju, vendar potrebuje vsak dan vsaj en dolg sprehod.

1 komentar: