torek, 11. oktober 2011

Poljski španjel

Poljski španjel, Field Spaniel, je nekaj časa veljal za izvrstnega delovnega psa, danes je dokaj redek celo v svoji domovini.

VIDEZ: Poljski španjel je skladno grajen pes z dolgo, gladko, svetlečo se, na otip svilnato, gosto in nepremočljivo dlako, ki ne sme biti nikoli skodrana, kratka ali ostra. Dovoljene barve: črna, rjava, jetrna, včasih tudi lisasta, pri vseh barvah so dovoljene rjavo rdečkaste lise. Ima lepo oblikovano suho glavo z zmernim stopom in dolgim gobcem, ki ni niti koničast niti štirioglat. Resne in za­mišljene mandljaste oči so temno lešnikove barve. Dolgi in široki viseči uhlji so nizko nastavljeni in pokriti z dolgimi resami. Dobro odlakan nizko nasajen rep je prirezan in nošen v ravnini hrbta.

ZGODOVINA: Poljski španjel je potomec starih domačih španjelov iz Devona in Walesa, ki se razlikujejo od vodnih španjelov. Nekaj časa je veljalo, da se pri delu obnese bolje kot koker in kateri koli drugi španjel. Ob koncu 19. stoletja pa so začeli vzrejati pasmo z dolgim hrbtom in kratkimi nogami močnih kosti, s čimer je poljski španjel izgubil svoje lovske sposobnosti. Po letu 1923, ko so ustanovili pasemski klub, so si vzreditelji prizadevali obnoviti pasmo z nek­danjimi značilnostmi. Je dokaj redek.

ZNAČAJ: Je zelo prijeten, ubogljiv, živahen in samostojen pes, odličen hišni in družinski pes za podeželje, nikakor pa ne za mesto. Še vedno je tudi priljubljen, hiter in vzdržljiv lovski pes.

Ni komentarjev:

Objavite komentar