torek, 11. oktober 2011

Gordonov seter

Gordonov seter (Gordon Setter), znan tudi z imenom škotski seter, je največji in najkrepkejši med se­tri. Odlikuje ga odlična telesna vz­držljivost, je bolj umirjen, svoje de­lo pa opravlja počasi in preudarno.

Gordon seter

VIDEZ: Ima močno gla­vo, katere višina presega dolžino, z jasno izraženim stopom in dol­gim, a ne koničastim gobcem, rav­nim nosnirn grebenom in črnim srnrčkorn. Dokaj velike in temno rjave oči izžarevajo razumnost in živahnost. Nizko nastavljeni uhlji visijo tesno ob glavi. Dlaka je dolga 5-6 cm, gladka in priležna ter ne sme biti niti kodrasta niti valovita. Ogljeno črn kožuh krasijo mahagonijevo rdeča zna­menja in lise. Razmeroma kratek, raven ali lahno srpast rep, porasel z dolgo in ravno dlako, nosi vodoravno ali tik pod višino hrbta.

Gordon seter - mladič

ZGODOVINA: Podobni psi so obstajali že v 17. stoletju. Današnjo pasmo pa je v začetku 19. stoletja vzredil vojvoda Aleksander lV. Gordonski. Med lovskimi po­goni je opazil, da so ti psi obdarjeni z izjemnim vohom in da imajo boljši nagon za nakazovanje divjadi kot druge, tedaj obstoječe lovske pasme. Po preudar­nih križanjih z lastnimi setri je ustvaril sedanjega črno-rdečerjavega setra. Se­lektivno vzrejo so nadaljevali tudi po njegovi smrti (1827), dokončno pa so last­nosti pasme določili leta 1880. Gordonov seter je sicer manj razširjen kot drugi setri, vendar ga najdemo po vsej Evropi pa tudi v ZDA.

ZNAČAJ: Škotski seter je umirjen, poslušen in pre­udaren delovni pes. Do­bro pa se obnese tudi v družini, saj je resen in zanesljiv, dojemljiv za učenje in zvest gospo­darju. Uporabljajo ga tu­di kot čuvaja.

NEGA: Poleg normalne nege dlake s krtačenjem in česanjem mu moramo po vsakem pohodu v na­ravo pregledati prstne blazinice in slušne kana­le.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Potrebuje zelo veliko gi­banja, vendar se prilago­di tudi življenju v stano­vanju. Če ne hodi na lov,mora imeti priložnost za tekanje na prostem.

Ni komentarjev:

Objavite komentar