ponedeljek, 10. oktober 2011

Veliki angleško-francoski gonič

Veliki angleško-francoski goniči (grand anglo-fran­cais) so elegantni in mi­šičasti psi, odlični lovci z izvrstnim vohom in primer­ni za lov v velikih tropih. Po klasifikaciji FCI so raz­deljeni na tri pasme (tri­barvni, belo-črni in belo-­oranžni gonič), v standar­dih pa so še nekatere dru­ge razlike.

VIDEZ: Kožuh sestavlja kratka, razmero­ma gosta dlaka v barvah, ki jih navaja ime pasme: tribarvna (bela, črna in rdečkasto rjava), bela in črna (dovoljene so tudi pike) in bela ter limonovo rumena (ali bela in oranžna). Tri­barvni gonič ima podolgovato glavo s srednje širokim gobcem, pri belo-črnem goniču je glava močna in razmeroma kratka ter masivna, gobec pa dokaj širok; go­bec belo-oranžnega ganiča je dokaj kratek in širok, s poudarjenim stopom. Vse pasme imajo velike in temne oči. Dolgi, viseči uhlji so nastavljeni v višini oči in rah­lo zaviti. Dokaj dolg rep visi v loku ali pa je dvignjen nad višino hrbta.

ZGODOVINA: Hiter in žilav veliki angleško-francoski gonič je plod križanja poitevi­na, ki mu je zaradi pretiranega parjenja v ožjem sorodstvu grozilo, da bo izumrl, in angleškega lisičarja.

ZNAČAJ: Je izvrsten in neutrudljiv, krepak in zelo vztrajen lovec na visoko divjad. Odlično se obnese pri lovu v tropu in ni primeren za hišnega psa.

Ni komentarjev:

Objavite komentar