ponedeljek, 17. oktober 2011

Ameriški koker španjel

Ameriški koker španjel, American Cocker Spaniel, je danes sicer predvsem razstavni in družinski pes, ima pa bogato lovsko pretek­lost. Tudi lovski nagon je ohranil vse do danes. 
Ameriški koker španjel
VIDEZ: Je nekoliko manjši od angleškega koker španjela. Ima gosto, svilnato, gladko ali rahlo va­lovito in zelo dolgo dlako z resami. Standard dovoljuje številne barve, med njimi tudi črno, rjavo, rdečo, smetanasto, črno in svetlo rjavo, temno rjava in svetlo rjavo, večbarvno in tribarvno. Od angleškega sorodnika se razlikuje tudi po obliki glave, saj je štirioglat gobec z velikim črnim smrčkom precej krajši. Okrogle in izstopajoče oči so temno lešnikove ali črne barve in ležijo precej spredaj. Dolge, nizko nastavljene uhlje pokriva bogata in valovita dolga dlaka. Rep, ki ga ponavadi prirežejo na tri petine dolžine, nosi v višini hrbta ali malce nad njim.


ZGODOVINA: Kmalu po letu 1880 so v Ameriko pripeljali angleškega koker španjela in iz njega so s skrbno selekcijo vzredili samostojno pasmo z značil­nostmi, ki so jih zahtevali ameriški lovci. V tretjem desetletju 20. stoletja sta se obe pasmi že dokaj razlikovali in kmalu zatem so ju uradno priznali kot različni pasmi. Ameriški koker španjel je po drugi svetovni vojni postal eden najbolj priljubljenih psov v ZDA.

ZNAČAJ: Je ognjevit, živahen, inteligenten, prizadeven pri delu, ljubezniv, po­slušen in lahko vodljiv ter velik prijatelj otrok.

NEGA: Gosto dlako moramo vsak dan negovati, da se ne zavozla. Nagnjen je k debelosti, zato moramo paziti na hrano.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Dobro se počuti v stanovanju, vendar potrebuje veliko gibanja, da se ne zredi in poleni.

Ni komentarjev:

Objavite komentar