ponedeljek, 17. oktober 2011

Mops

Mops, ki ga po Evropi poznajo z imenom Pug ali Carlin, pes dokaj nenavadne in na prvi pogled neprivlačne zunanjosti, je prijeten, nezahteven in zelo priljuden družabnik.

Mops

VIDEZ: Mops je postaven, pritlikav, razmeroma krepak pes s čokatim, kvadratastim telesom, ki ga pokriva kratka, mehka in sijoča dlaka srebrne, marelične ali črne barve. Ima veliko okroglo glavo s kratkim, štirioglatim, potlačenim in nagubanim gobcem s črno masko in črnim smrčkom. Zelo velike bolščeče okrogle oči so temne. Majhni in mehki, na otip žametasti uhlji so črni in imajo obliko cveta ali gumba. Visoko nasajen rep je lahko tudi dvakrat zavit in ga nosi čez hrbet.

Odrasel mops

ZGODOVINA: Mopsovo poreklo ni docela pojasnjeno. Nekateri strokovnjaki domnevajo, da izhaja iz Nizozemske, kamor naj bi ga pred 400 leti holandski trgovci pripeljali z Daljnega vzhoda. Najbrž je res prišel z vzhoda in je potomec kratkodlakega psa, podobnega pekinčanu. Po drugi domnevi naj bi bil  pritlika­va različica bordojske doge, po mnenju tretjih pa naj bi šlo za pomanjšanega mastifa. Kakor koli   že - mops je bil od 18. stoletja naprej modni okras evropskih dvorov, najbolj priljubljen pa je bil med viktorijansko dobo. Pozneje je dobil močnega tekmeca v pekinčanu, danes pa njegova priljubljenost znova narašča.

ZNAČAJ: Mops je zelo pameten, vdan in zaupljiv, prijazen in obziren, nikoli po­padljiv. Kljub tem prijetnim lastnostim pa zaradi zgubanega in potlačenega obraza, čokate postave in značilne zibajoče se hoje ne deluje ravno privlačno. Ko pa ga človek bolje spozna, ga njegova dobrodušna narava kmalu prevza­me. Včasih zna biti tudi malce samosvoj in predrzen, zato potrebuje sicer nežno, a dosledno vzgojo.

NEGA: Ne potrebuje ve­liko gibanja pa tudi dlaka je razmeroma nezahtev­na. Paziti moramo na hra­no, da se ne zredi. Po­sebno nego potrebujejo gube na obrazu, med ka­terimi se rado pojavi vnet­je. Včasih ima težave z dihanjem in med spanjem pogosto smrči. Pred kotit­vijo se posvetujmo z vete­rinarjem.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Je izrazit pes za stanova­nje; vedno želi biti v člo­vekovi družbi in potrebuje veliko topline ter ljubezni. Je zelo čist.

Ni komentarjev:

Objavite komentar