torek, 11. oktober 2011

Italijanski gonič

Segugio italiano je danes najšte­vilčnejša italijanska pasma in sodi med najboljše lovske pasme. Po razvrstitvi FCI obstajata dve raz­ličici: kratkodlaka in ostrodlaka. Standard obeh različic je sicer enak.

VIDEZ: Italijanski gonič je vitek pes kvadratastega telesa z globokimi prsmi in pritegnjenim trebuhom. Ima ozko in spoteg­njeno glavo s komaj opaznim sto­pom, dolgim gobcem, vzbočenim nosnim grebenom in velikim ter črnim smrčkom. Velike in temne mandljaste oči imajo blag pogled. Izrazito dolgi viseči uhlji so trikotni in nastavljeni pod višino oči. Dlaka kratkodlakega goniča je tanka, gosta in sijoča, ostrodlaki gonič pa ima ostro, največ 5 cm dolgo dlako, ki na gobcu tvori kratko brado. Dovoljene barve kožuha: enobarvna rdečkasto rjava v vseh odtenkih ali črna in rumeno rjava. Dovoljeno je belo znamenje na prsih. Rep je dolg in tanek.

Italijanski gonič

ZGODOVINA: Gre za zelo staro pasmo, ki je od rimske dobe do danes doživela le malo sprememb in katere predniki izvirajo iz starega Egipta. Rimski in renesančni pisci so v svojih besedilih omenjali živahne in prizadevne pse, ki so bili v veliko pomoč lovcem pri lovskih pogonih. Italijanski gonič je bil ena prvih pasem, ki jih je priznala italijanska kinološka zveza, ustanovljena leta 1882 v Milanu. V nasprotju s francoskimi italijanski gonič ni bil pes plemičev, temveč predvsem meščanski in kmečki pes.

ZNAČAJ: Italijanski gonič se močno naveže na gospodarja in na hišo; z otroki je prijazen in potrpežljiv. Je izjemno čustven, zlahka se uči in rad uboga, vendar po­trebuje »mehko«, vzgojo. Graja ga zelo prizadene; z nagrado ali nežnostjo do­sežemo veliko več kot s kakršno koli kaznijo. Šola ga lahko le njegov gospodar, ka­teremu je popolnoma vdan. Če zamenja lastnika, je njegovo »delo« pogosto veliko manj učinkovito in včasih traja leta, da se navadi na novo okolje, ob tem pa nikoli ne pozabi svoje prve družine. Strokovnjaki zato odsvetujejo nakup odraslih psov. Zaradi ljubezni do hiše in družine je tudi dober čuvaj.

NEGA: Je zdrav in nezahteven pes ter ne potrebuje posebne nege.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Lahko živi na vrtu, kjer mora imeti na voljo prostor za igranje; če ima dovolj priložnosti za gibanje, se dobro prilagodi tudi življenju v sta­novanju. Ne glede na to, za kaj ga uporabljamo, potrebuje veliko ljubezni. Zelo sla­bo se razume z mačkami.

Ni komentarjev:

Objavite komentar