ponedeljek, 17. oktober 2011

Karlov španjel

King Charles Spaniel je bil ljubljenec angleškega kralja Karla II., ki se je baje »raje igral s psom, kakor da bi se zani­mal za državne zadeve". 
Karlov španjel

VIDEZ: Ima dolgo in bleščečo se, ravno ali rahlo valovito svilnato dla­ko. Glede na barvo kožuha je pasma razdeljena v štiri različne vrste: črno in čreslasto (pravi King Charles), kosta­njevo rdečo (Ruby), tribarvno (Prince Charles) in belo s kostanjevo ali rdeč­kasto rjavimi lisami (Blenheim). Ima zelo izbočeno glavo s kratkim in pred­grizavim gobcem (spodnji sekalci sega­jo čez zgornje) ter črnim smrčkom. Veli­ke, razmaknjene oči so temne. Zelo dol­gi, nizko nastavljeni uhlji so močno od­lakani in visijo ob licih. Rep, ki je navad­no prikrajšan na polovico, je podoben zastavici in ga nosi pod višino hrbta.

Karlov španjel - mladič

ZGODOVINA: Najbrž izvira iz Kitajske ali Japonske. V Anglijo so ga pripeljali v 16. stoletju iz Francije, kjer je bil že od nekdaj lovski pes. Še na začetku 19. sto­letja so ga uporabljali pri lovu na pernato divjad, nato pa so ga s selekcijo spre­menili v ljubkega in prisrčnega družabnika.

ZNAČAJ: Karlov španjel je prijazen, uravnotežen, igriv, lahko učljiv in dru­žaben. Potrebuje veliko pozornosti, dobro se razume tudi s psi drugih pasem.

NEGA IN ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Kožuh moramo redno in skrbno negovati. Rad ima sprehode, vendar ne potrebuje veliko gibanja. Primeren je za stanovanje in družinsko življenje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar