ponedeljek, 17. oktober 2011

Irski volčji hrt

Irski volčji hrt, Irish Wolfhound, zaradi svojega izrednega poguma in prijazne na­rave pogosto nastopa v številnih legendah, baladah in ljudskih povestih. V 19. sto­letju mu je pretilo, da bo izumrl, vendar so prizadevni vzreditelji pasmo rešili z geni drugih pasem, zlasti škotskega jelenarja. 

Irski volčji hrt

VIDEZ: Veličasten in mišičast volčji hrt je eden največjih psov nasploh. Ima dolgo glavo s podolgovatim in zmerno koničastim gobcem,ter neznatnim sto­pom. Temne in ovalne oči obrobljajo črne veke. Majhni žametni uhlji so povešeni. Trda in ostra dlaka tvori na gobcu brke in brado. Dovoljene barve kožuha: siva, jekleno siva, marogasta, rdeča, črna, bela, jelenje rjava in pšenična. Rep je dolg, dokaj debel in rahlo zavit.

Irski volčji hrt - mladič

ZGODOVINA: Prednik te pasme je cu, masiven pes z ostro dlako, ki so ga uporab­ljali za lov na volkove, lose in divje prašiče in je obstajal že v rimskem času. Irske­ga volčjega hrta so že od nekdaj zelo cenili; irski vladarji so oklepe krasili z njego­vo podobo in napisom »Če ga božaš, te pozdravi, če ga dražiš, te zadavi«. Angleška kraljevska hiša je gostom in slavnim osebnostim podarila toliko teh psov, da je Oliver Cromwell moral prepovedati njihov izvoz iz Velike Britanije. V 18. sto­letju so na Škotskem in Irskem volkove skoraj iztrebili in tako tudi volčji hrti niso bi­li več potrebni. Pasmo so obnovili v drugi polovici 19. stoletja in ji dali podobo, kakršno poznamo danes. Standard so določili leta 1885.

ZNAČAJ: Irski volčji hrt je zvest, inteligenten in krotke narave, vendar ne plašen. Zelo rad ima otroke. Je nevsiljiv in potrpežljiv; njegovo zvestobo si moramo prido­biti z mehko in blago vzgojo. Ob "trdih" vzgojnih prijemih se zapre vase in trpi ali postane celo samosvoj. Od rane mladosti ga moramo navaditi pravilne hoje na po­vodcu, sicer se bo navadil vleči in bo, ko odraste, neobvladljiv. Že zaradi svoje velikosti pa tudi po naravi je čuvaj, vendar ni popadljiv. Ne smemo ga učiti napa­danja, saj lahko postane nevaren.

NEGA: Dlako moramo le redno krtačiti.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Ne potrebuje veliko prostora. Rad veliko sedi in se dobro prilagodi življenju v stanovanju; vsak dan ga moramo peljati na dolg sprehod.

Ni komentarjev:

Objavite komentar