torek, 11. oktober 2011

Clumbrški španjel

Clumbrški španjel, Clumber Spaniel, je malce okoren in masiven ter celo v Ve­liki Britaniji razmeroma malo razširjen pes.

Clumbrški španjel

VIDEZ: Ima veliko masivno glavo z izrazitim stopom in širokim, mo­gočnim gobcem s smrčkom mesne barve. Nekoliko udrte oči temno jantarjeve barve so zamišljene in otožne. Veliki uhlji v obliki listov vinske trte so pokriti z ravno dlako in visijo rahlo naprej. Bujna, gosta, svilnata in ravna dlaka tvori na nogah mehke rese. Kožuh je bel s citronovo rumenimi ali oranžnimi lisami; zaželen je bel trup z majhnimi znamenji po glavi in pikami po gobcu. Nizko na­sajen rep je bogato odlakan in nošen v višini hrbta.

Clumbrški španjel- mladiči

ZGODOVINA: Clumbrški španjel se močno razlikuje od vseh drugih španjelov. Mnenja o njegovem poreklu so deljena. Nekateri zagotavljajo, da so ga vzredili v Franciji, drugi pa domnevajo, da je nastal v Veliki Britaniji. Med predniki sta verjetno baset, po katerem ima dolg hrbet, in bernardinec, od katerega je po­dedoval glavo. Dejstvo je, da so pasme izbrusili na posestvu Clumber Park v pokrajini Nottinghamshire in jo pripravili za lovske pogone po gozdovih Midlan­da, ki najbolj ustrezajo umirjenemu, preudarnemu in resnemu clumbrškemu španjelu.

ZNAČAJ: Clumbrški španjel je prijeten in poslušen lovski pes, primeren za lov na fazane, jerebice in kljunače. Premika se tiho, skoraj neslišno in se od lovca nikoli ne oddalji za več kot dvajset metrov. Je tudi odličen prinašalec, pri teku pa je dokaj neroden.

OPOMBA: Clumbrškemu španjelu je zelo podoben kratkonogi susseški španjel (Sussex Spaniel), ki je na videz njegova pomanjšana različica. Njego­vo telo pokriva enobarvna dlaka jetrne barve z zlatim leskom. Je živahen in od­ločen, prizadeven pri delu in zelo navezan

Ni komentarjev:

Objavite komentar