torek, 11. oktober 2011

Auvernjski ptičar

Braque d'Auvergne je zaradi svojih lovskih sposobnosti najbolj razširjen francoski ptičar; odlično se obnese predvsem pri lovu na jerebice.

VIDEZ: Auvernjski ptičar je krepak, mišičast pes z močnimi noga­mi, a ne deluje okorno. Ima dolgo glavo z zmernim stopom in štirioglatim gob­cem, ki se končuje s črnim smrčkom. Dokaj velike, odkrite oči so temno lešnikove barve. Rahlo zgubani zmerno dolgi uhlji so nastavljeni nizko. Kratka sijoča in nikoli trda dlaka je bela s črnimi lisami in bolj ali manj pogostimi pika­mi, ima pa lahko tudi ogljeno siv videz. Najbolj iskan je bel kožuh z modro-črni­mi lisami. Velike in majhne lise ter pike imajo značilno modrikasto obrobo, ki na­staja zaradi mešanja črnih in modrih dlačic z belo dlako. Rep je srednje velik, skrajšan približno na tretjino in nošen vodoravno.

Auvernjski ptičar

ZGODOVINA: Menijo, da je zelo starega rodu. Njegove prednike naj bi malteški vitezi pripeljali v Auvergne, pokrajino na jugu osrednje Franclje, kjer so imeli ve­lika posestva. Tudi po mnenju drugih naj bi v Francijo prišli z malteškimi vitezi, a veliko pozneje, leta 1798, ko je Napoleon zavzel Malto. Nemalo pa jih je pre­pričanih, da je auvernjski ptičar avtohton pes, ki je ohranil svoje lastnosti brez primesi tuje krvi. Naj bo kakor koli, vse kaže, da so pasmo v 19. stoletju osvežili s poenterjem.

Auvernjska ptičarja

ZNAČAJ: Je prizadeven in bister pes, vendar potrebuje odločnega in dosled­nega gospodarja, ki ga bo znal primerno voditi, a brez uporabe prisile. V takšnem okolju bo zvest in vdan.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Ni pes za stanovanje; priporočljivo je, da je čim bolj dejaven.

Ni komentarjev:

Objavite komentar