ponedeljek, 17. oktober 2011

Arabski hrt

Arabski hrt, sloughi, je pes arab­skih nomadov. Ti so ga imeli za plemenitega psa. Uporabljali so ga za lov in kot čuvaja šotorov, hkrati pa so ga obravnavali kot družinskega člana. Ima značilen tožeč in zategel lajež, ki se prile­ga ozračju puščave.

Arabski hrt

VIDEZ: Je vitek in gib­čen pes skoraj kvadrataste oblike z zelo gladko, tanko, priležno dlako. Kožuh je lahko svetlo ali temno peščen, bledo rdeč, uma­zano bel ali marogast s črno masko in črnim sedlom ali brez njiju. Ima dolgo, klinasto glavo s komaj opaznim stopam; spotegnjen je tudi gobec z ravnim nosnim grebenom in črnim smrčkom. Velike temne oči so krotke in nekoliko otožne. Trikotni uhlji so visoko nastavljeni in visijo ob glavi. Dolg, tanek in suh rep nosi pod črto hrbta.

ZGODOVINA: Kot vsi drugi hrti tudi sloughi izhaja s Srednjega vzhoda. V Evro­po je prispel med mavrskim osvajanjem Španije in s križarji; iz njega sta se raz­vila španski in angleški hrt. Sredi 19. stoletja so se v Veliki Britaniji začeli načrt­no ukvarjati s selektivno vzrejo. Britanska kinološka zveza ga je dolgo časa imela za različico perzijskega hrta, kot samostojno pasma ga je priznala šele leta 1972. Leta 1980 je Maroko zahteval, da ga priznajo kot maroško pasma.

ZNAČAJ: Sloughi je notranje trden in samozavesten, hkrati pa navezan na gospodarja in družino ter se počuti kot njen enakovredni član. Do tujcev je zadržan in nezaupljiv, zato je tudi dober čuvaj. Potrebuje "mehko" vzgojo in se takoj odzove na grajo ali pohvalo.

Arabski hrt

NEGA: Prehrana mora vsebovati dovolj belja­kovin, vendar moramo paziti, da se preveč ne zredi.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Ker je miren in tih, se dobro obnese tudi v sta­novanju. A če ne more vsak dan prosto tekati, postane živčen in raz­dražljiv.

PRIPOMBA: Španski hrt, galgo espanol, ki na­stopa v dveh različicah: s kratko dlako in sred­nje dolgo ostro dlako, je po značilnostih po­doben tako arabskemu kot angleškemu hrtu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar