ponedeljek, 10. oktober 2011

Vidrar

Vidrar, Otterhound, je živahen, vzdržljiv in izvrsten plavalec ter, kot pove že ime, »strokovnjak« za lov na vidre.

VIDEZ: Vidrar je hkrati močan in eleganten pes. Ima skladno, daljšo kot širšo glavo s poudarjenim stopom in mo­čan gobec s povešenimi ustnami. Oči, ki so barvno ubrane s kožuhom, so žive in bistre. Dolgi, povešeni uhlji imajo spred­nji rob zapognjen in zavihan navznoter. Kožuh sestavljata 4 do 8 cm dolga go­sta, ostra in nepremočljiva dlaka ter vol­nata podlanka. Ima značilne brke in bra­do. Dovoljene so vse barve, značilne za goniče. Raven rep sega do skočnega sklepa.

Vidrar

ZGODOVINA: Vidrar je potomec psov, ki jih je angleški kralj Edvard II. uporabljal za lov na vidre v prvih desetletjih 14. stoletja. S selekcijo so utrdili dlako in telesno konstrukcijo, da so postali še primer­nejši za plavanje, s križanjem s psi sv. Huberta pa so izboljšali tudi njihov voh. Ker je vider vse manj in ker je omejen tudi lov nanje, se manjša tudi število vi­drarjev.

Vidrar

ZNAČAJ: Je žilav, vztrajen in izvrsten pri lovu v vodi ter zlahka odkrije skriva­lišča svojega plena. Ni primeren za življenje v mestu in še manj za stanovanje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar