ponedeljek, 17. oktober 2011

Japonski španjel

Japonski španjel, chin, je kitajskega ro­du. Tako kakor pekinčan in morda tudi mops najverjetneje izhaja iz tibetskega španjela. Na Japonskem ga imenujejo makura cin, pes na blazini.

Japonski španjel

VIDEZ: Japonski španjel je razmeroma močan pes kvadrataste ob­like z veliko zaobljeno glavo in kratkim, širokim, dobro oblazinjenim ter predgri­zavim gobcem. Velike temne oči ležijo široko narazen. Majhni, visoko nastav­ljeni spuščeni uhlji v obliki črke V so močno odlakani in jih nosi rahlo naprej. Dolga, gosta, svilnata dlaka ni valovita niti nakodrana, pod vratom je zelo buj­na. Kožuh je bel s črnimi ali rjavo rume­nimi lisami. Rep pokrivajo dolge in go­ste rese v obliki perjanice in je zavit čez hrbet.

Japonski španjel- odrasel

ZGODOVINA: Ima dolgo in častitljivo, več kot 2700 let staro zgodovino. Iz Ki­tajske so ga pripeljali na Japonsko, kjer je na cesarskem dvoru prebival v zlatih kletkah in so ga po cesarjevem ukazu častili kot sveto žival. Japonski španjel je edina japonska pasma, ki je dokaj znana tudi v Evropi, kamor so jo v 17. stoletju pripeljali portugalski pomorščaki.

ZNAČAJ: Japonski španjel je prijeten, ljubezniv, pameten, živahen ter vedno igriv pes. Dobro se počuti v majhnem stanovanju. Idealen pes za starejše in osamljene ljudi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar