ponedeljek, 10. oktober 2011

Veliki vendejski grifon

Veliki vendejski grifon, grand griffon ven­deen, je danes predvsem razstavni in ne lovski pes, čeprav jih je v Franciji veliko, ki še vedno menijo, da je najboljši gonič. Po­gumen in žilav pes je bil lovec na volkove, danes pa ga tu in tam še uporabljajo pri lo­vu na divje svinje. Po drugi svetovni vojni je skoraj izumrl.

VIDEZ: Veliki vendejski grifon je močan, atletski in skladno grajen pes s po­dolgovato glavo in globokim, skoraj za­sanjanim pogledom. Pokrivata ga srednje dolga, včasih skuštrana, debela in trda vrhnja dlaka ter gosta podlanka. Obrvi so zelo košate, a ne smejo pokrivati oči. Do­voljene barve kožuha: rumeno rdečkasta, bela, smetanasta, bela in oranžna, bela in siva ter tribarvna v odtenkih zgoraj omenjenih barv. Velike oči so temne in žive. Razmeroma nizko, pod višino oči na­stavljeni uhlji so gibljivi in mehko viseči, pokriti z dolgimi dlakami, na konici zaobljeni in obrnjeni navznoter. Rep je dokaj visoko nasajen in sabljast; pri korenu je debel, nato se postopoma oži.

Mladič velikega vendejskega grifona

ZGODOVINA: O poreklu tega psa vemo le malo. Med njegove prednike prište­vajo belega kraljevskega psa z ostro dlako, italijanskega braka, sivega kraljev­skega psa in bretonskega rumeno rdečkastega psa, ki je prispeval svoj delež k značilnemu kožuhu. 

ZNAČAJ: Veliki vendejski grifon je zaslovel po drznosti in vzdržljivosti pri lovu na najnevarnejše divje živali. Je bister, inteligenten in odločen.

Ni komentarjev:

Objavite komentar