torek, 11. oktober 2011

Hannovrski barvar

Hanoveranec, hannoverscher Schweisshund, vzdržljiv lovski pes z občutljivim nosom, je poto­mec različnih pasem, namenje­nih zasledenje ranjene divjadi.

VIDEZ: Je močan in mišičast pes pravokotne postave z rahlo uleknjenim hrbtom. Krat­ka, gosta, ravna in priležna dlaka je svetlo ali temno rdeče rjava, rja­va s črnimi rnarogami in s črno masko ali brez nje. Ima za goniče značilno glavo s poudarjenim sto­pom, močnim gobcem in rahlo vz­bočenim nosnim grebenom. Žive oči so temno rjave. Zelo dolgi in široki uhlji so visoko nastavljeni in spuščeni ob licih. Dolg rep sega vsaj do sredine skočnega sklepa.

Hanoverski barvar

ZGODOVINA: Je potomec antič­nih keltskih brakov, ki so jih vz­rejali Galci, njegov najbližji prednik pa je pes sv. Huberta. V prvi polovici 19. stoletja so ga začeli vzrejati z načrt­no selekcijo, kot samostojno pasmo so ga uradno priznali leta 1880.

ZNAČAJ: Hannovrski barvar je umirjen, trmoglav, a preudaren lovski pes, ki ce­lo v najtežjih vremenskih razmerah sledi tudi stari, hladni sledi ranjene živali. Čeprav je zelo navezan na gospodarja, je zaradi njegove trmaste narave po­trebno dolgotrajno, potrpežljivo in »rnehko« šolanje.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Ni primeren za stanovanje.

PRIPOMBA: Plod križanja med hannovrskim barvarjem in švicarskim goničem nekoliko manjši bavarski barvar (bayerischer Gebirgsschweisshund) s plečno višino manj kot 50 cm.

Ni komentarjev:

Objavite komentar