ponedeljek, 17. oktober 2011

Tibetski terier

Tibetski terier kljub svojemu imenu nima nobenih terierskih značilnosti in ga tudi ne prištevamo mednje.

Tiberski terier

VIDEZ: Tibetski terier je kvadrataste oblike in ima krepko gla­vo s kratkim gobcem, poudarjenim stopom in črnim smrčkom. Velike ok­rogle oči so temno kostanjeve barve. Močno odlakani uhlji so viseči inv obliki črke V. Kožuh, ki ga sestavljata bujna, dolga in tanka krovna dlaka (niti svilasta niti volnata) ter tanka vol­nata podlanka, je lahko različnih barv: enobarven - bel, zlato rumen, smetanast, siv, sajasto črn - dvobar­ven ali tribarven. Dlaka na glavi je dolga in gosta, sega mu čez oči in tvori majhno brado. Košat srednje dolg rep nosi zavit na hrbet.

ZGODOVINA: Kot vsi tibetski psi je zelo starega rodu. Uporabljali so ga kot čuvaja templjev v svetem mestu Lhasi, kjer so zanj skrbeli lamaistični menihi, poleg tega pa je spremljal pastirje s čredami jakov.  Par tibetskih terierjev so v dvajsetih letih 20. stoletja uvozili v Anglijo in iz njega se je razvila evropska li­nija. Angleška kinološka zveza je pasme priznala leta 1930, FCI pa jo je razgla­sila za tibetsko pasmo pod pokroviteljstvom Velike Britanije.

ZNAČAJ: Tibetski terier je živahen, prekanjen, simpatičen in zelo prisrčen, nikoli napadalen, čeprav zelo glasno laja, kakor da bi želel vliti strah, Je prije­ten, bister, prijazen in vdan družinski pes.

NEGA: Je krepak in vzdržljiv pes, ki lahko živi tudi na prostem. Kožuh moramo vsak dan skrtačiti s kovinsko, enkrat na teden pa s poltrdo ščetko.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Zelo dobro se prilagodi bivanju v stanovanju.

Ni komentarjev:

Objavite komentar