torek, 11. oktober 2011

Mali munsterlandec

Kleiner Munsterlander je najmanjši nemški ptičar, ži­lav in vzdržljiv, popolnoma zanesljiv in vsestransko uporaben lovski pes.

Mali musterlandec

VIDEZ: Ima lepo oblikovano, sloko, rahlo iz­bočeno glavo z majhnim stopom ter dolgim, ravnim in močnim gobcem. Oči morajo biti temno rjave barve. Visoko nastavljeni uhlji so široki, lahno nako­drani in koničasti ter visijo tesno ob glavi. Gladka, go­sta,srednje dolga in rahlo valovita, zelo priležna dlaka je vedno bele in rjave barve (dovoljene so rdečkaste lise na gobcu in nad očmi). Srednje dolg rep s širokim praporcem je v zadnji tretjini malce zavihan navzgor.

ZGODOVINA: Mali munsterlandec kljub imenu ne izhaja iz velikega munster­landca. Po mnenju različnih nemških kinologov je pes enake velikosti in za enako uporabo v Vestfaliji obstajal že v srednjem veku. Ker pa so lovci dajali prednost večjim psom, je skoraj izginil. Na začetku 20. stoletja so maloštevilne preostale primerke križali s francoskimi psi enakih delovnih lastnosti ter ustvari­li novo pasmo. Prava vzreja se je začela po prvi svetovni vojni.

ZNAČAJ: Mali munsterlandec je tako kot veliki munsterlandec poslušen, zelo učljiv in rad živi v družini, v primerjavi z njim pa je živahnejši, bolj vesele narave in se bolj zanima za okolja. Je lahko tudi prijeten hišni pes, vendar potrebuje zelo veliko gibanja

Ni komentarjev:

Objavite komentar