četrtek, 6. oktober 2011

Volčji špic

Volčji špic, wolfspitz, je značilna nizozemska pasma. Poznajo ga tudi z vzdev­kom "čolnarski pes", saj so ga nekoč uporabljali kot čuvaja na barkah, ki so plule po prekopih; imenovali so ga keeshond (po imenu dveh nizozemskih domoljubov Keesa de Witta in Keesa Gyselaera).

VIDEZ: Kratko in krepko telo pokriva volčje siv kožuh, ki ga sestavlja­ta mehka in gosta podlanka ter dolga in trda krovna dlaka. Glava je klinaste oblike s poudarjenim stopam, srednje dolgim lisičjim gobcem in črnim smr­čkom. Temne mandljaste oči obkrožajo značilne lise, podobne naočnikom. Majhni, visoko nastavljeni uhlji so odlakani in pokončni. Rep je srednje dolg, vi­soko nastavljen, na konici črn in zavit čez hrbet.

Volčji špic

ZGODOVINA: V 18. stoletju so volčjega špica imenovali »Ijudski pes«: postal je simbol ljudskega upora proti Viljemu Oranskemu. Njegovo poreklo je dokaj nejasno, verjetno pa izhaja iz prvih špicev, ki so se razvili iz severnega volka, razširjenega ob Baltiškem morju. Okoli leta 1900 so ga pripeljali v Anglijo, kjer je takoj dobil številne občudovalce. Čez nekaj let so Nizozemci, navdušeni nad uspehom svojega "čolnarskega psa«, sestavili njegov standard.

ZNAČAJ: Je živahne in prijazne narave, odličen in nepodkupljiv čuvaj, poslu­šen in željan učenja. Tesno se naveže samo na enega člana družine.

NEGA: Dlako moramo vsak dan dobro skrtačiti.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Volčji špic je navajen omejenih prostorov, zato se dobro počuti tudi v stanovanju. Nima velikih potreb po telesni dejavnosti.

PRIPOMBA: Volčji špic ponavadi dočaka razmeroma visoko starost.

Ni komentarjev:

Objavite komentar