torek, 11. oktober 2011

Madžarski ptičar

Madžarski ptičar, magyar vizsla, je predvsem lovski pes - sledec, ptičar in prinašalec - odlično pa se obnese tudi kot družinski pes in spremljevalec - a le če je go­spodar pripravljen na redne in dolge sprehode! Po razvrstitvi FCI poznamo dve različici: kratko­dlakega in žimastega madžar­skega ptičarja (slednji je primer­nejši za lov v vodi). 


Madžarski ptičar

VIDEZ: Ima gosto, ravno in kratko, zelo bleščečo se in na otip skoraj mastno dlako. Pri žimastem ptičarju je dlaka ostra, gosta in priležna ter brez leska in tvori značil­no bradico na gobcu. Kožuh je pri obeh zlato rjavkaste barve. Madžarski ptičar je skladno grajen, z vitkim in mišičastim telesom, suho in močno glavo s krat­kim in topim gobcem ter smrčkom, ubranim z barvo kožuha; stop je zmerno iz­ražen. Ovalne oči so srednje velike in nekoliko temnejše od dlake. Tanki, viseči uhlji v obliki črke V imajo zaokroženo konico. Nizko nasajen rep ponavadi skrajšajo na dve tretjini dolžine.

ZGODOVINA: Zgodovina madžarskega ptičarja sega v srednji vek in morda so njegovi predniki spremljali horde, ki so se zgrnile v Evropo okoli leta 1000. Svojo značilno moč in energijo je verjetno razvil na madžarskih ravnicah, polnih divjadi. Zaradi obeh svetovnih vojn bi skoraj izumrl, vendar so po drugi svetovni vojni nekaj primerkov izvozili v Avstrijo, kjer so se resno lotili njihove vz­reje. Od tam so prišli tudi v druge dele sveta. Žima­sti madžarski ptičar izhaja iz kratkodlakega, ki so ga križali z nemškim ostro­dlakim ptičarjem, žimav­cem.

ZNAČAJ: Madžarski pti­čar je izredno živahen, marljiv, prilagodljiv, po­slušen in bister pes. Je lahko učljiv, vendar ne prenese prisile in grobe­ga ravnanja. Ima izjemno veliko energije, zelo je vztrajen in ima neverjetno veselje do dela. Izvrstno se obnese pri lovu na dlakasto in pernato div­jad. Ima odličen voh in je pravi mojster v prinaša­nju, tudi iz ledeno mrzle vode.

Ni komentarjev:

Objavite komentar