ponedeljek, 17. oktober 2011

Francoski buldog

Okoli leta 1870 se je vzrediteljem v Veliki Britaniji prvič posrečilo vzrediti »miniaturnega« buldoga s pokončnimi uhlji. Pozneje so to angleško pasmo uvozili v Fran­cijo, kjer je dobila ime boule­dogue francais. Od tam se je razširila po vsem svetu in danes velja za plod francoske vzreje.

Francoski buldog

VIDEZ: Mišičasto in čo­kato telo ima obliko kvadrata. Glava je široka, kratka, štirioglata, s širokim, potlačenim gobcem in kratkim nosnim grebenom. Veli­ke, zelo temne oči so okrogle in razmaknjene. Visoko nastavljeni uhlji so značilne netopirjaste oblike. Kratka, gosta in svetleča se dlaka je tigrasta (mešanica črnih in rdečkastih, včasih tudi nekaj belih dlak), lisasta (bela s ti­grastimi lisami) ali popolnoma bela. Rep je kratek, nizko na­sajen, včasih deloma zavozlan.

Francoski buldog

ZGODOVINA: Pasma izhaja iz angleškega pritlikavega buldoga s pokončnimi netopirjevimi uhlji. Francoske gospe so se okoli leta 1885 zaljubile v tega prijaz­nega psička, ki je postal zelo priljubljen. Pogosto ga najdemo na portretih slikarja Toulouse-Lautreca. Iz Francije se je zelo kmalu razširil v Združene države in od tam - ko si je kralj Edvard VII. nabavil par - znova v Anglijo.

ZNAČAJ: Francoski buldog je prisrčen, ubogljiv, potrpežljiv in zelo bister in zato tudi zelo učljiv. Zelo je na­vezan na gospodarja ter mu povsod rado­vedno in z veseljem sledi; dobro se prila­godi vsem razmeram.

NEGA: Psi te pasme so zelo občutljivi, zla­sti glede hrane. Če se preveč zredijo, utegnejo imeti težave z dihanjem.

ŽIVLJENJSKO OKO­LJE: Francoski bul­dog je idealen pes za stanovanje (malo la­ja) in za avtomobil­skega čuvaja.

2 komentarja:

  1. KJE LAHKO NAJDEMO PO ENTERNETU PSA FRANCOSKEGA BULDOGA

    OdgovoriIzbriši
  2. KJE LAHKO NAJDEMO PO ENTERNETU PSA FRANCOSKEGA BULDOGA

    OdgovoriIzbriši