torek, 11. oktober 2011

Angleški koker španjel

Angleški koker španjel, English Cocker Spaniel, je pravi strokovnjak za plašenje kljunačev, fazanov in  jere­bic; ki jih ujame na kopnem ali v vodi. Ime »cocker« je najbrž okrajšava za woodcocker (Iovec na sloke), saj je bil nekoč lov na te ptice njegovo glavno opravilo. Danes je bolj znan kot družin­ski in razstavni pes. 
Angleški koker španjel

VIDEZ: Kožuh kvadratastega in čvrstega koker španjela sestavlja dolga, svilnata, valovita dlaka; ki je po nogah in trebuhu še daljša ter tvori mehke rese. Dovoljene barve: črna ali rjava, rjavo rdeča, oranžna in citronovo rumena z belo, črna z rjavimi ožigi, črna in bela, črna in bela z znamenji različnih barv; pri enobarvnih kožuhih je dovoljena bela lisa na prsih. Lepo oblikovana glava ima štirioglat gobec, poudarjen stop in smrček, ubran z barvo kožuha. Velike, temno kostanje­ve ali lešnikove oči izžarevajo prijaznost in bistrost. Dolgi uhlji so nastavljeni v višini oči in pokriti z dolgimi, svilnatimi dlakami. Nizko nasajen rep po navadi skrajšajo.

Angleška koker španjela

ZGODOVINA: Izraz "španjel" izvira najbrž iz besede espagnol, starega francoske­ga naziva za španske pse. Začetki te pasme segajo v resnici v špansko 14. sto­letje. V 17. stoletju je bilo v zahodni Evropi že veliko vrst lovskih španjelov, v 18. stoletju so dva od njih - špringer španjela in nekoliko manjšega koker španjela - pripeljali v Veliko Britanijo. Pasma, kakršno poznamo danes, se je utrdila proti kon­cu 19. stoletja. Prvi pasemski klub so ustanovili leta 1904.
ZNAČAJ: Angleški koker španjel je zelo živahen, igriv ininteligenten, včasih pa tudi nekoliko svojeglav. Njegova vihravost in želja po ugajanju gospodarju se kažeta v ne­utrudnern mahanju z repom. Ker je prijeten in ljubezniv, zelo navezan na ljudi in prija­telj otrok, je priljubljen družin­ski pes pa tudi dober čuvaj.

NEGA: Hrana mora biti pri­merna; a ne preobilna. Ko­žuh potrebuje nenehno ne­go. Po vsakem pohodu v  na­ravo mu moramo pregledati uhlje, sluhovode in prstne blazinice, saj se vanje radi zarinejo klopi in drug mrčes.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Do­bro se privadi življenju v sta­novanju, vendar se mora veliko gibati, da se ne zredi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar