torek, 11. oktober 2011

Veliki munsterlandec

Veliki munsterlandec, grosser Mun­sterlander, je zanesljiv in vsestran­sko uporaben lovski pes, ki postaja vedno bolj priljubljen tudi zunaj meja svoje domovine.

Veliki musterlandec

VIDEZ: Eleganten, slok in mišičast pes ima dolgo, gosto in gladko dlako, ki je bela s črnimi za­platami ali pikami različnih velikosti. Lepo oblikovana plemenita dolga glava ima majhen stop, raven nosni greben in črn smrček. Oči morajo biti čim bolj temne. Široki, dokaj visoko nastavljeni uhlji so na spodnjem de­lu zaobljeni in visijo tesno ob glavi. Srednje dolg košat rep je nizko na­sajen.

Veliki musterlandec - odrasel

ZGODOVINA: Veliki munsterlandec izhaja iz nemškega dolgodlakega ptičarja. Leta 1919, kmalu zatem, ko so pasmo vzredili, so ustanovili pasemski klub, čeprav pasma uradno še ni bila priznana. V naslednjih letih se je ta klub združil s klubom dolgodlakih ptičarjev, zato sta obe pasmi imeli skupno rodovno knji­go, v katero pa so legla vpisovali ločeno za vsako pasma. Obe pasmi so vedno znova križali, vendar se na vsesplošno presenečenje nista zlili v eno. Tako se je dogajalo, da so se v istem leglu pojavljali popolnoma različni mladiči - eni so po značilnostih ustrezali munsterlandcem, drugi pa dolgodlakim ptičarjem. V petdesetih letih se je klub dokončno razdelil na dva dela in vsaka pasma se je razvijala po svoje.

ZNAČAJ: Je pogumen, vesel, ubogljiv in bister. Zelo rad je v bližini ljudi, zato je tudi prijeten družinski pes in dober čuvaj.

Ni komentarjev:

Objavite komentar