torek, 11. oktober 2011

Kodrasti prinašalec

Curly-coated Retriever, zelo živahen in zanesljiv delovni pes, je najstarejši prinašalec. Nekoč je bil zelo priljubljen, danes pa je dokaj redek.

Kodrasti prinašalec

VIDEZ: Je gibčen, močan in eleganten pes z značilnim kožuhom iz drobno in gosto skodrane dlake črne ali jetrno rjave barve. Ima lepo glavo z dolgo in skladno lobanjo ter dolgim in močnim gobcem. Črne ali temno ko­stanjeve oči so velike, vendar ne izstopajo. Razmeroma majhne, nizko na­stavljene uhlje, ki visijo tik ob glavi, pokrivajo kratki kodri. Gosti kodri pokrivajo tudi zmerno kratek rep, ki se proti konici zoži in ni nikoli pokončen ali zavit.

Kodrasti prinašalec mladiči

ZGODOVINA: Pasmo so vzredili v 19. stoletju s križanjem med novofundland­cem in irskim vodnim španjelom, ki je prispeval značilno kodrasto dlako. Kot domnevajo, so vzreditelji uporabili tudi kodra, ki je še utrdil kodrasto dlako in iz­boljšal prinašalni nagon, in prve labradorce, ki so jih pripeljali v Anglijo. Kodra­stega prinašalca so uradno predstavili na pasjih razstavah po letu 1860.

ZNAČAJ: Kodrasti prinašalec je bister, vzdržljiv in prijazen, zelo živahen in pri­zadeven pri delu, postane pa lahko tudi dober čuvaj. Rad se spopada z drugi­mi psi.

NEGA: Kožuh zahteva posebno skrb in nego. Ker je nagnjen k debelosti, mora biti hrana sicer kakovostna, a ne preobiIna.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Potrebuje veliko gibanja, zato je idealno, če ima na voljo primerno velik vrt.

Ni komentarjev:

Objavite komentar