ponedeljek, 10. oktober 2011

Faraonov pes

Vitkega, elegantnega in skladnega psa (Pharaon Hound), odličnega in navdušenega lovca z izvrstnim vohom, v glavnem vzrejajo le v Veliki Britaniji, kjer je hišni pes in spremljevalec.

Mladič - faraonov pes

VIDEZ: Po telesni zgradbi spominja na sicilijanskega hrta, le da je pre­cej večji. Ima podolgovato suho glavo, komaj opazen stop, dolg gobec v obliki prisekanega stožca in smrček, ki se po barvi ujema z dlako. Ovalne oči jantarjeve barve imajo pozoren izraz. Veliki in mehki uhlji so vedno pokončni. Kratka, svetleča se in tanka, toda trda dlaka je vedno jetrne ali rdeče jetrne barve; dovoljene so bele lise na prsih, šapah in repu.

ZGODOVINA: Začetki faraonovega psa segajo podobno kot pri sicilijanskem hr­tu (cirneco dell'Etna) do hrtov v starem Egiptu, katerih balzamirana trupla so se ohranila do danes. Pasma je pod skrbništvom britanske kinološke zveze, ki ji priznava malteško narodnost, saj so prvi psi leta 1920 prišli v Anglijo z otokov Malte in Gozo. FCI je pasmo priznala leta 1977.

ZNAČAJ: Faraonov pes je ponosen in samosvoj. Ker so z načrtno selekcijo pri vzreji za družabnika dajali prednost duševnim značilnostim, med njimi tudi družabnosti, je igriv in prijazen do drugih psov. Je bister, živahen ih pozoren na vse, kar ga obdaja.

NEGA: Je močan in nezahteven pes ter ne potrebuje posebne nege. Mraz sla­bo prenaša.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Dobro se prilagodi življenju v stanovanju, vendar mora imeti vsaj enkrat na teden priložnost za prosto tekanje v naravi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar