torek, 11. oktober 2011

Nemški kratkodlaki ptičar

Nemški kratkodlaki pti­čar, deutscher kurzhaariger Vorstehhund (kratko deutsch Kurz­haar ali samo     Kurz­haar), je eden najbolj poznanih in najbolj raz­širjenih nemških lovskih psov ter zelo cenjen zaradi izjemnih lovskih sposobnosti.

VIDEZ: To je čvrst, skladno grajen pes kvadrataste posta­ve (plečna višina ustre­za telesni dolžini) z močnim in kratkim hrbtom ter globokimi prsmi. Ima suho glavo z razločnim stopom ter močnim in dolgim gobcem z rahlo vzbočenim nosnim grebenom in rjavim srnrčkorn. Jasne in temne pametne oči so srednje velike. Široki, visoko nastavljeni uhlji visijo tesno ob glavi. Kožuh, ki ga sestavlja kratka, gosta in pri­ležna dlaka, je lahko rjav, rjav z večjimi ali manjšimi pikastimi znamenji (rjavo li­sast), črn, črn z belimi pikastimi znamenji (črno lisast). Visoko nasajen rep je pri korenu debel, nato se zoži. Ponavadi ga skrajšajo za eno tretjino ali do polovi­ce.

ZGODOVINA: Začetki pasme segajo v 17. stoletje, ko so v Prusiji začeli križati španske, francoske in italijanske pasme. Širila in razvijala se je zelo počasi, med drugim tudi zaradi nemške lovske zakonodaje. Po letu 1870 pa so se nemški lovci začeli močneje zanimati za domače ptičarje, ki so bili v tistem času razmeroma počasni in neokretni. Oplemenitili so jih z angleškim poen­terjem in končno vzredili današnjega kratkodlakega ptičarja, ki je eleganten in hiter, a še vedno močan. Leta 1897 so mladiče začeli vpisovati v rodovno knji­go, pri selekciji pa so dajali prednost lažjim in elegantnejšim primerkorn. Leta 1938 so izdelali dokončen standard, ki velja še danes.

ZNAČAJ: Nemški kratkodlaki ptičar je umirjen, zvest in poslušen, zavzet in od­ločen pri svojem delu. Je vsestransko uporaben lovski pes, ki se enako dobro obnese kot ptičar, gonič, vodni pes ali krvosledec. Je tudi čudovit družinski pes; zlasti rad ima otroke. Ima dober spomin in je zelo dojemljiv za učenje. Je tudi presenetljivo dober čuvaj.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Dobro se prilagodi življenju v hiši, a če ga ne uporabljamo za lov, potrebuje dolge sprehode in priložnost za tekanje na prostem.

Ni komentarjev:

Objavite komentar