ponedeljek, 10. oktober 2011

Arieški zajčar

Arieški zajčar, ariegeois, je izjemen lo­vec na zajce, zelo iskan in cenjen za­radi lovskih sposobnosti in predvsem zaradi svojega značilnega, lepo zve­nečega glasu.

VIDEZ: Je eleganten in sklad­no grajen pes z globokimi prsmi, vodo­ravnim križcem in lahno pritegnjenim trebuhom. Ima suho in podolgovato glavo z ravnim ali lahno vzbočenim nosnim grebenom in vedno črnim smrčkom. Kožuh sestavlja tanka, gosta dlaka bele in črne barve, ki je včasih tudi marogasta; na licih in nad očmi ima bledo ali živo rdeča znamenja. Temne oči izžarevajo krotkost. Tanki mehki uhlji so nastavljeni v višini oči in zaviti. Rep je dolg in sabljast.

Arteški zajčar

ZGODOVINA: Pasma je verjetno plod križanja arteškega goniča, modrega gaskonjca, saintonškega in arteškega goniča (briquet). Vzredili so hitrega in vzdržljivega psa, ki se odlično obnese pri lovu na zajce na ravnem, kamnitem ali hribovitem svetu. 

Odrasel - Areški zajčar

ZNAČAJ: Arieški zajčar je živahen, zelo vztrajen pri delu, sicer pa lahko vodljiv, ljubezniv, miren ter navezan na gospodarja in družino.

Ni komentarjev:

Objavite komentar