ponedeljek, 17. oktober 2011

Angleški hrt

Angleški hrt, Greyhound, predstavnik ene najstarejših pasem, je arhetip psa, izurjene­ga za lovske pogone. Je najhitrejši med vse­mi psi in doseže hitrost 64 kilometrov na uro. Zaradi izjemne sposobnosti, da med tekom pospeši hitrost ali spremeni smer, je zelo pri­meren za lov na nizko divjad, kot so zajci.

Angleški hrt

VIDEZ: Velikega, visokonogega in mišičastega psa pokriva gosta, tanka in svil­nata dlaka, ki je lahko črna, bela, rdeča, ru­menkasto rdeča, rdečkasta, progasta, lisa­sta, modra ali ena od teh barv v kombinaciji z belo. Ima dolgo glavo z neznatnim sto­pom. Ovalne temne in bleščeče se oči imajo bister in inteligenten izraz. Majhni, tanki uhlji so zapognjeni navznoter. Dolg, ta­nek rep je nizko nasajen in lahno zavit.

Odrasel angleški hrt

ZGODOVINA: Pasma najverjetneje izhaja z Bližnjega vzhoda, od koder je pri­spela v Evropo na krovu prvih ladij feničanskih trgovcev. Angleški hrt je bil tako kot njegov manjši sorodnik, mali italijanski hrt, v Evropi zelo razširjen v srednjem veku in je sodil med najbolj priljubljene pse na kraljevskih dvorih. Namesto    nek­danjih tradicionalnih tekmovanj v zasledovanju zajca, kjer je bil greyhound ne­sporni zmagovalec, prirejajo v Veliki Britaniji danes podobna tekmovanja z umetnimi vabami.

ZNAČAJ: Angleški hrt je občutljiv, nevsiljiv, ubogljiv in prijetne narave, zelo bi­ster in uravnotežen ter prijazen predvsem z otroki. Potrebuje tesen stik z družin­skimi člani.

NEGA: Angleški hrt je športnik in atlet ter potrebuje predvsem zelo veliko gi­banja. Hrana mora biti kakovostna, vendar ne redilna pa tudi s količino ne sme­mo pretiravati.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Angleški hrt je kljub svoji izjemni hitrosti po naravi raz­meroma len in se dobro prilagodi družinskemu življenju; kljub velikosti zavzema v stanovanju le malo prostora in je zelo nevsiljiv.

Ni komentarjev:

Objavite komentar