ponedeljek, 17. oktober 2011

Kontinentalni pritlikavi španjel

V okviru pasme kontinentalni pritlikavi španjel, epagneul nain continental, obstajata dve vrsti: metuljček (papilIon) s pokončni mi uhlji in vešča (phalene) z visečimi uhlji. Psi obeh pasem so si zelo podob­ni po zunanjosti in značaju ter imajo, razen najpomembnejše značilnosti - pokončnih oziro­ma spuščenih uhljev - tudi enak standard. So zelo prijetni za razvedrilo in zabavo, ven­dar zunaj domovine razmero­ma redki.

Kontinentalni pritlikavi španjel

VIDEZ: Kontinentalni pritlikavi španjel je vitek in gibčen pes pravokotnega tele­sa (dolžina presega plečno višino) z majhno glavo, šilastim gobcem, dobro izraženim stopom in črnim smrčkom. Gosta, dolga, svilna­ta in rahlo valovita dlaka je bela s črnimi lisami ali lisami katere koli druge bar­ve razen jetrne. Srednje velike temne mandljaste oči obdajajo temno obroblje­ne veke. Veliki uhlji, ki spominjajo na metuljeva krila, so močno odlakani in ležijo dokaj vsaksebi. Dolg košat rep je zavit čez hrbet. 
Kontinentalni pritlikavi španjel- odrasel
ZGODOVINA: Pasma je omenjena že leta 1545 v listini o prodaji pritlikavega španjela. O njenem izvoru pa vemo le malo. Menijo, da naj bi bil pritlikavi španjel potomec španskega pritlikavega španjela, ki so ga v Španijo verjetno pripeljali iz Kitajske. Vešča (phalene), pritlikavi španjel s spuščenimi uhlji, je bil že v 16. stoletju ljubljenec španskega in francoskega plemstva. V 19. stoletju pa so belgijski in francoski vzreditelji vzredili psa s pokončnimi uhlji.

ZNAČAJ: Pritlikavi psi te pa­sme so prisrčni, prijazni, igrivi, pametni in živahnejši, kot je vi­deti. Člane svoje družine imajo brezmejno radi, zato se včasih do njih vedejo dokaj gospodo­valno in so ljubosumni. Zelo radi se gibljejo na prostem.

NEGA: Dlako moramo redno in temeljito krtačiti ter česati.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Konti­nentalni pritlikavi španjel je pri­meren za stanovanje, saj so ga vzredili kot hišnega psa.

Ni komentarjev:

Objavite komentar