četrtek, 6. oktober 2011

Aljaški malamut

Aljaški malamut, Alaskan Malamute, sodi med najstarejše pasme vlečnih psov. Je robustnejši od sibirskega huskyja in je tako močan ter telesno vzdržljiv, da so ga uporabljali tudi za vleko sani s težkim tovorom na dolge razdalje. Preden so se pojavile motor­ne sani, so druga eskimska plemena zavidala plemenu Mahlemut na severni obali zahodne Aljaske zaradi njihovih izjemnih psov.

ZNAČAJ: Aljaški malamut je mogočen, kompakten pes s široko glavo in maj­hnim stopom, podolgovatim gobcem in črnim smrčkom. Mandljaste, srednje velike rjave oči ležijo poševno. Majhni, trikotno oblikovani uhlji so dokaj vsak­sebi; lahko so pokončni ali zavihani na­zaj. Kožuh sestavljata gosta volnata podlanka in trda, gosta, priležna krovna dlaka. Dovoljene barve: bela, od svetlo sive do črne, od zlato rumene do temno rdeče, z belimi polji ali lisami na trebuhu, nogah, šapah in na gobcu. Vi­soko nastavljen gosto odlakan rep nosi zavit čez hrbet (kot vsi špici); kadar počiva, je rep spuščen.

ZGODOVINA: Psa, ki je najverjetneje dobil ime po eskimskem plemenu Mahle­mut, so uporabljali pri lovu na severnega medveda in volka pa tudi za varo­vanje čred karibujev. Ko so na Aljasko prišli beli naseljenci, se je pasma zaradi pogostih križanj z uvoženimi psi zelo pokvarila. Leta 1926 pa so v ZDA sprejeli ukrepe za njeno ohranitev. Danes je aljaški malamut čedalje bolj priljubljen tudi v Evropi.  

ZNAČAJ: Aljaški malamut je zelo zvest in odličen delovni pes, primeren za lov pa tudi za družinsko življenje. Je zelo družaben ter željan ljubeznivosti. Zelo rad ima, da se z njim po­govarjamo; odgovarja po svoje, z modulira­nim cviljenjem. Redko laja in ni dober čuvaj. Tudi do drugih psov ni vedno najbolj prijazen.

NEGA: Dlako enkrat na teden dobro skr­tačimo; psa kopamo le poredko.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Ta naravni pes po­trebuje zelo veliko gi­banja in je rad na prostem; dobro se prilagodi tudi življenju v stanovanju, vendar ga moramo vsak dan pe­ljati na zelo dolg spre­hod, kjer lahko tudi prosto teka.

Ni komentarjev:

Objavite komentar