sreda, 5. oktober 2011

Foksterier

Foksterier, Fox Terrier, je klasičen an­gleški terier, poln energije, neustavljiv in bojevit. Po klasifikaciji FCI se pa­sma deli na dve različici: resasto (Wire Fox Terrier) in kratkodlako (Smooth Fox Terrier). Razlikujeta se po dlaki in teži (za resaste pse je predpisana teza do 8,25 kg), sicer pa imata enake značilnosti, čeprav je re­sasti foksterier zaradi "frizure« videti precej drugačen od kratkodlakega.

VIDEZ: Foksterier ima izrazi­to kratek trup in razmeroma dolgo glavo z močnim gobcem in neznat­nim stopom. Smrček je vedno črn. Majhne oči so okrogle in temne. Tudi uhlji so majhni in imajo obliko črke V; ob nastavku so pokončni, konjice so prepognjene naprej. Pri resastem foksterierju sestavljata kožuh gosta in trda, rahlo zvita in srednje dolga krov­na dlaka ter zelo mehka podlanka. Dlaka kratkodlakega foksterierja je gosta, bogata in gladka. Kožuh mora biti pretežno beIe barve, dovoljena so črna in rumeno rdečkasta barvna polja. Marogast kožuh ali kožuh jetrne barve veljata za napako. Debel in močan rep je pokončen, nikoli zvit na hrbet. Največkrat ga skrajšajo na tri četrtine.

ZGODOVINA: Resastega foksterierja so vzredili v začetku19. stoletja za pre­ganjanje lisic iz rovov, kamor so se zatekle pred lisičarji (Foxhound). Med pogo­nom so ga lovci prenašali v košari na konju in ga spustili, ko je bilo njegovo posre­dovanje potrebno. Na njegovem rodovnem drevesu so različni terierji, med njimi tudi ostrodlaki črno-čreslasti terier (Black-and-Tan Terrier). Kratkodlaki foksterier je potomec kratkodlakega črno-čreslastega terierja, po njem pa se pretaka tudi kri beagla, buldoga in angleškega hrta. Prvi pasemski klub so ustanovili leta 1876. Obe različici sta se hitro razširili v Angliji in drugih delih sveta. Sprva je prevladoval kratkodlaki foksterier, vendar ga je v dvajsetih letih resasti foksterier spodrinil in postal pravi modni pes.

ZNAČAJ: Foksterier je živahen, prijazen in zaščitniški hišni pes, a tudi muhast, tr­mast in včasih celo rahlo popadljiv. Potrebuje odločno roko, ki zna krotiti njegov močni lovski nagon, zaradi katerega neustavljivo preganja vse, kar se premika.

NEGA: Resastemu foksterierju moramo večkrat na leto (ponavadi štirikrat) ustrez­no skrajšati dlako in jo oblikovati. Po kopanju nanesemo na še mokra dlako malo sadrene moke in ga pokrijemo z odejo. Čez uro ali dve suho dlako dobro skrtačimo.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Izred­no živahen in nemiren fokste­rier se je sčasoma prilagodil novim razmeram ter se spre­menil v hišnega psa in družab­nika; kljub temu se vedno zelo uživa na prostem. Rad laja.
Enhanced by Zemanta

1 komentar:

  1. foksterier je mali kuža z velikim srcem, naš aro je bil 18 let z nami.

    OdgovoriIzbriši