sobota, 1. oktober 2011

Basenji

Basenji je nenavaden in izjemen pes: teče v kasu kot konj, za svojo čistočo srbi z nenehnim lizanjem, predvsem pa je pes, ki ne laja. temveč zavija podobno kot tirolski jodlarji. Njegovo ime izhaja iz bantujske besede basenji, kar pomeni »domač, domoroden « , znan pa je tudi z imenom kongoški pes. V Afriki ga uporabljajo kot lovskega psa in čuvaja.

VIDEZ: Basenji je gibčen, vitek in eleganten kot antilopa. Ima kratek in vodoraven hrbet in srednje veliko glavo z gobcem, ki se postopoma oži. Na čelu ima značilne drobno vrezane gube, ki mu dajejo videz presenečenosti. Temno lešnikove oči so srednje velike in poševne. Tanki, zelo gibčni uhlji so šilasti in pokončni. Kratka in tanka dlaka je lahko črna, svetlo rjava , bela, bela in črna, bela in rjava, rjava in črna ali obarvana v dveh odtenkih rjave. Rep je zelo visoko nastavljen in zavit na hrbet.

ZGODOVINA: Prednike te pasme so najverjetneje poznali že v starem Egiptu, saj so v številnih faraonskih grobnicah našli podobe psov zelo podobnih značilnosti. Evropejci so ga pred več kot sto leti odkrili v osrednji Afriki, kjer so a uporabljali za lov. Prve primerke pasme so v Evropo pripeljali v začetku 20. stoletja, vendar jih je skoraj iztrebila pasja kuga, proti kateri niso imen naravnih obrambnih sredstev. V Veliki Britaniji so jih začeli načrtno vzrejati po letu 1937, v ZDA pa po letu 1941.

ZNAČAJ: Basenji je vesele in živahne narave, pameten in hitro dojema, vendar ne uboga takoj. Včasih je zadržan do tujcev, na splošno pa ima ljudi, zlasti otroke, zelo rad; svojemu gospodarju je zvest, a se rad potepa. Dobro se počuti v krdelu z drugimi psi svoje pasme.

NEGA: Ne zahteva posobne nege; basenji je izredno čist pes, ki si dlako čisti z lizanjem kot mačka.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Basenji je zelo čist pes prijetne narave, zato je sicer primeren za življenje v hiši, vendar potrebuje veliko gibanja. Če mora živeti z drugimi psi, bo družinsko okolje verjetno nekaj časa prizorišče bojev za prevlado, in dokler se ne uredi hierarhija, so možni prepiri in pretepi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar