torek, 4. oktober 2011

Bradati škotski ovčar

Bradati škotski ovčar ali bradati koli, Bearded Collie, je dobil ime po dolgi bradi, sicer pa je povsem različen od klasičnega škotskega ovčarja. Podoben je staroangleškemu ovčarju, bobtailu, Ie da je manjši in vitkejši ter nima skrajšanega repa.

VIDEZ: Ima razmeroma veliko glavo s spotegnjenim gobcem in velike, razmaknjene oči, ubrane z barvo dlake. Srednje veliki uhlji so med počivanjem pobešeni. Dlaka je dolga, močna, ostra, ravna ali valovita, z mehko in gosto podlanko. Kožuh je lahko črne, skrilasto sive, modre, srnje, kostanjeve ali pe­ščene barve, z belimi Iisami na glavi, prsih, sapah in konici repa ali brez njih. Hr­bet je raven; bogato odlakan nizko nošen rep je na konici rahlo zavihan navzgor.

ZGODOVINA: Njegovo poreklo je dokaj nejasno, vendar je najbrž potomec starih škotskih pasem. V prvih letih 20. stoletja mu je grozilo, da bo izumrl; leta 1944 pa se je vzrediteljem posrečilo, da so s parjenjem dveh primerkov, ki sta se ohranila nespremenjene izvirne značilnosti, pasmo obnovili.

ZNAČAJ: Bradati koli je živahen, inteli­genten in miroljuben, zelo priljubljen zara­di svojega prijetnega in prijaznega značaja. Čeprav so ga vzredili kot pastirske­ga psa, je tudi dober čuvaj in hišni pes.

NEGA: Potrebuje veliko gibanja, zlasti če živi v stanovanju. Dolgo dlako moramo redno česati in krtačiti.

1 komentar:

  1. 7.6.2016 so se skotili mladički bradatih škotskih ovčarjev v Mariboru. Imamo 5 rjavih psičk in 2 samčka, enega rjavega in enega peščenega. Starša sta oba rjave barve, vendar drugačnih odtenkov. Očka je naš krasen Gin, prvak večih držav in tudi mednarodni prvak v lepoti, s krasnim nežnim značajem, pripravljen narediti vse za lastnika. Je izredno učljiv. Mamica Heide je zelo prikupna psička, ki ti zleze pod kožo. Je zelo živahna in polna energije, ko je pa čas za cartanje pa se spremeni v največjo cartiko na svetu :) .

    Za več informacij o leglu in starših se brez zadržkov obrnite na vzreditelja Boštjana Birso.

    Tel: 041 570 323
    Mail: botjan.birsa@gmail.com

    OdgovoriIzbriši